De ce să aleg TORP?



TORP®, Efect Corona, Plăcute Ceramice sau Lămpi UV?
Dacă îți este familiar termenul de generator de ozon probabil îți este cunoscut și modul în care acesta produce ozonul; poate chiar și tehnologia folosită.
Oricâte informații deții deja, un scurt rezumat va încerca să aducă și mai multă claritate în raportul de avantaje și beneficii ale acestor soluții constructive.

Un prim pas în expunerea modului în care aceste tehnologii generează ozon este clasificarea acestora în două mari categorii: cele care ‘sparg’ moleculele de oxigen (O2) cu ajutorul luminii (a razelor UV mai exact) și cele care folosesc electricitatea pentru acest lucru (cunoscut sub denumirea de efect corona). Pentru că generarea ozonului în cantitate mare cu ajutorul lămpilor UV presupune o suprafață foarte mare de contact această tehnologie nu este una fiabilă, drept pentru care nu este utilizată la fabricarea generatoarelor de ozon OxyCare.

În continuare vom descrie ce sunt, și la ce aparate de ozon întâlnim tehnologiile folosite de OxyCare.

Efectul Corona sau descărcarea electrică de tip coroană
Este o descărcare electrică care realizează ionizarea unui fluid (cum ar fi aerul) ce înconjoară un conductor care este încărcat electric. Sub această denumire devin cunoscute multe din tehnologiile actuale de generare a ozonului. Diferențele între acestea sunt uneori aparent neînsemnate însă duc la rezultate foarte diferite. Astfel, zecimi de milimetru în grosimea dielectricului, stabilitatea curentului injectat, nivelul tensiunii și modulația frecvenței fac diferența.

Între o celulă generatoare de ozon cu randament scăzut și o tehnologie modernă și inovatoare diferențele sunt atât de ordin calitativ cât și cantitativ, și se observă în practică și în timp prin măsurare: cantitatea de ozon generată, concentrația ozonului, temperatura la care lucrează, durata de viață a componentelor, s.a.

Tehnologia TORP® - Tub de Ozon cu Plasmă Rece
Este cea mai modernă și mai viabilă tehnologie de generare a ozonului cu ajutorul descărcării electrice sub forma plasmei rece. Această tehnologie foarte complexă și de mare precizie are în componență elemente care îi conferă cel mai înalt grad de fiabilitate dintre tehnologiile existente. Cu o durată de viață de până la 20.000 de ore de funcționare și fără consumabile, avantajele acestei tehnologii inovatoare sunt nenumărate în fața metodelor clasice de obținere a ozonului. Printre acestea se numără:

  • doze stabile, mari, de ozon chiar și la perioade de lucru foarte lungi (nefiind influențate de fluctuațiile de temperatură),
  • concentrații foarte mari de ozon obținute prin controlarea strictă a mediului de descărcare al plasmei (tensiuni, curenți, distanțe, materialul utilizat ca dielectric, etc.),
  • durata de viață foarte mare a celulei de generare a ozonului (materiale de foarte bună calitate),
  • controlul strict al temperaturii componentelor cu ajutorul senzorilor și ventilației active utilizate (pentru prevenirea îmbătrânirii componentelor),
  • celule de generare bine izolate fără pericolul scurgerilor de ozon (cu materiale rezistente la ozon),
  • protecție la praf și impuritați din aerul ambiental (filtru la admisie aer) pentru utilizare în scop profesional în medii și condiții dure,
  • controlul umidității cu filtre de dezumidificare *la modelele OxyCare Black 10+
  • ozonul generat ce poate fi utilizat în tratarea diferitelor amestecuri gazoase sau injectat în diferite fluide.


Tehnologia TORP® Clasa M
La baza acestei tehnologii plasma rece este aplicată pe electrozi tubulari metalici plini, având ca dielectic cuartzul. În acest câmp de plasmă rece este injectat în mod controlat aer ambiental sau oxigen pur. Supuse unor forțe colosale, o parte din moleculele diatomice de oxigen sunt scindate și datorită reactivitatii foarte mari a oxigenului, se grupează în molecule de ozon.

Durata de viață a tehnologiei TORP® M este de 18.000-20.000 de ore de funcționare și se utilizează la tratarea completă a aerului și a apei sau diferitelor tipuri de uleiuri. Fiind soluția care reușește să dezvolte o cantitate foarte mare de ozon raportat la volumul redus de gaz (aer-ozon sau oxigen-ozon în funcție de materia prima utilizată), și la o concentrație foarte ridicată, tehnologia TORP® este utilizată la generatoarele de ozon din domeniul medical, de laborator și alimentar. Generatoarele de ozon medical utilizate în ozonoterapie folosesc tehnologia TORP® atât cu tub de cuartz cât și ceramică (la cerere).

Aparatele de ozon OxyCare bazate pe tehnologia TORP® M sunt modelele: Green, Blue, Black, și MED.

Tehnologia TORP® Clasa C
La baza acestei tehnologii plasma rece este aplicată pe electrozi tubulari din plasă metalică având ca dielectic cuartzul. În acest câmp de plasmă rece este injectat în mod controlat aer ambiental simplu sau în amestec cu oxigenul pur. Supuse unor forțe colosale, o parte din moleculele diatomice de oxigen sunt scindate și datorită reactivității foarte mari a oxigenului, se grupează în molecule de ozon.

Durata de viață a tehnologiei TORP® C este de 10.000-12.000 de ore de funcționare și spre deosebire de TORP® M, această tehnologie utilizează volume mai mari de gaz de alimentare având ca rezultat o concentrație medie spre mare de ozon, în funcție de materia primă utilizată (aer ambiental sau aer ambiental + oxigen) și doze mari de ozon la prețuri mult mai accesibile.
Aparatele de ozon OxyCare bazate pe tehnologia TORP® C sunt modelele: MAX, modele dotate cu filtre catalitice pentru distrugerea ozonului rezidual ramas in spatiile tratate cu ozon (lansare 15 iunie).

Plăci Ceramice
Utilizarea plăcilor ceramice în generatoarele de ozon reprezintă opțiunea cea mai comună și mai accesibilă. Această tehnologie aduce rezultate diferite față de TORP® Clasa M sau Clasa C, însă avantajul cel mai important al acestei tehnologii este raportul foarte bun- cantitate de ozon generată raportată la prețul de achiziție al aparatului.
Aparatele de ozon OxyCare care au in componenta placile ceramice sunt: Hobby și Profesional H.

Pentru o comparație facilă am grupat caracteristicile tehnologiilor utilizate de OxyCare la fabricarea generatoarelor de ozon astfel:

TORP® M TORP® C Plăci Ceramice
Durata de viață: 18.000-20.000 h Durata de viață: 10.000-12.000 h Durata de viață: 5.000-8.000 h
Materie primă:
  • aer ambiental
  • oxigen pur
Materie primă:
  • aer ambiental
  • oxigen pur
Materie primă:
  • aer ambiental
Concentrație ozon: foarte mare Concentrație ozon: mare/ medie Concentrație ozon: mică
Generare ozon: mediu închis, fără scăpări periculoase Generare ozon: mediu închis, fără scăpări periculoase Generare ozon: mediu deschis
Răcire:
  • cu aer sau apă (în funcție de model)
  • pasivă/ activă și cu radiatoare mari de aluminiu
Răcire:
  • cu aer
  • activă și cu radiatoare mici de aluminiu
Răcire:
  • cu aer
  • activă și cu radiatoare mici de aluminiu
Tratare: aer + lichide Tratare: aer + lichide Tratare: aer
Domeniu utilizare: medical, academic, alimentar, industrial, casnic Domeniu utilizare: alimentar, industrial, casnic Domeniu utilizare: industrial, casnic
Sensibilitate: - șocuri mecanice, umiditate, praf, substanțe volatile Sensibilitate: - șocuri mecanice, praf, substante volatile Sensibilitate: - șocuri mecanice, praf, substanțe volatile
Cost utilizare pe termen lung: mic/ mediu, Cost achiziție: mare Cost utilizare pe termen lung: mic, Cost achiziție: mediu Cost utilizare pe termen lung: mic, Cost achiziție: mic